Szent György tér és Dísz tér

Ötletpályázat

Hilton Budapest Szálloda északi szárny bejárat  

  • 1014 Budapest Hess András tér 1‒3.
  • tervezés: 2015 // kivitelezés: 2016
  • KÖZTI Zrt. // Pályi Gábor felelős tervező, Vargha Júlia építész munkatárs, Labádi Zoltán építész munkatárs, Váczi Péter tartószerkezet, Szakál Szilárd épületgépészet, Réti János épületgépészet, Máramarosi András erősáram, Ritzl András gyengeáram, Kajtán László gyengeáram,
  • Belsőépítészet: Goddard Littlefair Ltd. // Kristy Unger
  • Mélyépítés: FTV Zrt. // Szilágyi Gábor, Lepel László, Pallkó Tibor
  • Épületszerkezetek: Estrad Építésziroda // Horváth László
  • Üvegszerkezetek: Stockplan Kft. // Stocker György
  • Automatika: IQ Kft. // Harmath László
  • Tűzvédelem: Tűzinfo // Szőllősi Levente
  • Sprinkler rendszer: Schrack Seconet
  • Felvonók: OTIS

Az eredetileg dominikánus kolostorból Pintér Béla építész által tervezett Hilton szálloda hazai és külföldi viszonylatban is korszakalkotó, világszínvonalú. Értékvédelmi filozófiája miatt egyszerre tudott megőrizni és a mai napig hiteles kortárs építészetet alkotni.

Az északi kapu megnyitása briliáns ötlet. A kialakult közlekedési rendszerből előnyt kovácsol és méltó, új bejáratot nyit az idelátogatóknak úgy, hogy tehermentesíti a vár forgalmát. A gesztus hűen követi az eredeti modernista szerkesztést. Egy tiszta üveg nyaktaggal köti össze az épület meglévő vertikális közlekedési magját a vendégek esővédelmét szolgáló előtetővel. Ezzel egy újfajta narthexet hoz létre a kapuzat és a természeti képződmény nyújtotta élmény között, amellyel átmeneti, köztes hőmérsékletű érkező-induló, várakozó, gyülekező teret alkot. Nagyon szép feszültség alakul ki a várhegy kőszikla falai által adott felületek és az üvegtető, illetve a magasfényű, eget tükröző kőburkolat könnyedsége között. A bejárati kapuzatnál használt kétfajta anyag csökkenti az összhatás eleganciáját.

Az új bejárat kialakítása anyagában harmonizál a modernista épület színvilágával, azonban illeszkedése már nem ennyire egyértelmű. A hozzáadott érték tanulmányozásakor kézzelfogható a meglévő épület és környezete iránti tervezői tisztelet, szeretet és érzékenység.

Fotó: Pályi Zsófia