Budapest Építészeti Nívódíja

2018

Rákoskeresztúri Új Köztemető 297. parcella új Látogatóközpont          

  • 1108 Budapest, Kozma utca
  • tervezés: 2015 // kivitelezés: 2016
  • OPTEAM Stúdió Kft. generáltervező, Markó Béla építész, Markó Máté építész
    Eöttevényi Tamás statika, E. Seres Edit épületgépészet, Bicskei Attila épületgépészet, Nyári Ilona épületvillamosság, Bucsán Miklós épületvillamosság, Háló Tibor – HFR Tervező Kft. belsőépítészet – burkolatok, Decsi György tűzvédelem, GVF 2000 Kft. külső közmű, Interton Group audiovizuális rendszerek

Az egyik legfontosabb kegyeleti emlékhelyünk a nemzeti összetartozás szimbolikus tere, de szabadtéri elemeiben jelzi az 56 -os egység hiányát is. A terület fenntartója régi igényt elégített ki egy kiszolgáló épület létesítésével, amelynek szerepe az is, hogy a nemzeti gyász átélését és az emlékezet fenntartását elősegítse.

Érezhető, hogy e helyen egy épület megformálásának gondolatvilága nem függetleníthető a hely nehéz és bonyolult történelmi örökségétől és jelenkori megítélésétől. Az épület értéke az egyszerűségre és a természetes anyaghasználatra való törekvés. A helyszínre érkező látogatót több sorba ültetett nyírfaerdő fogadja, amelyen át feltáruló látvány a Gyászpark szimbolikus tartalmát erősíti. A teljes homlokzatot betöltő igényes, virágos zöldfalak erős asszociációt ébresztenek, nagyvonalúan ellensúlyozva és kiegészítve a három szomszédos parcella kíméletlen és metafizikus mélységű látványát.

Fotó: Markó Máté