Budapest Építészeti Nívódíja

2018

Eiffel Palace irodaház
Örökségvédelem, fenntarthatóság és elegáns élettér a belváros szövetében

  • 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.
  • tervezés: 2013 // kivitelezés: 2014
  • Gelesz András felelős tervező
  • Gellár László generáltervező - DVM Design Kft.

A Stollár Béla utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló eklektikus palota, a Pesti Hírlap egykori szerkesztősége, kiadóhivatala és nyomdája 1893-ban a Légrády testvérek (Károly és Tivadar) elképzelései, és Korb Flóris – Giergl Kálmán tervei szerint, mindössze egy év alatt épült meg. Az épület nem csak a Pesti Hírlap hivatalos helyiségeit, hanem több bérlakást – többek között a tulajdonosok lakásait is – magában foglalta. A történelem nem kímélte az épületet, a második világháború alatt találat érte, így megsemmisültek a tetőzet kupolái. Megmaradt a nyomdai funkció, bár a lapvállalat több átalakuláson ment át, majd a palota mintegy tizenöt évig üresen állt.

A felújítás során az eredeti épületnek csak egyes részei maradtak meg, az utcai homlokzat rekonstrukcióján kívül a belső udvari öntöttvas szerkezet és lépcsőház megépítése – a beszámozott vas- és kőelemekre való bontást és az üzemben történő felújítást, kiegészítést követően – darabról darabra, elemről elemre valósult meg. Az új épület impozáns eleme az a kortárs tetőzet, mely lendületes formájával visszaidézi az egykori kupolák volumenét. Belső terei sajátos építészeti feszültséget keltenek. Gyakorlatilag új építészeti megjelenést találunk, mely az egyes szerkezeti szerepétől megfosztott öntöttvas elemek megmutatásával, és az eredeti szintmagasságok megőrzésével a mai napig megidézi a történeti kor lenyomatát.

Az Eiffel Palace így hajt fejet a főváros történelme előtt, de előre is tekint, környezettudatos megoldásaival a fenntartható jövő gondolatát fogalmazza meg.

Fotó: Kádár Viktor, Massányi Tibor, Rézműves Ildikó