Budapest Építészeti Nívódíja

2018

A Váci 1 üzlet- és irodaház építészeti transzformációja  
Egy világörökségi épület strukturális, funkcionális és design változásai

  • 1052 Budapest, Türr István utca 8.
  • tervezés: 2015 // kivitelezés: 2016
  • Gellár László - DVM design Kft. felelős tervező

Az Alpár Ignác által tervezett Első Pesti Takarékpénztár épületének építészeti attitűdje tökéletesen kifejezi a benne zajló tevékenységet. A rendszerváltás után az első magyar tőzsde nyitotta meg itt kapuit, amelynek méltó teret biztosított a díszterem, amely így visszanyerte – jó néhány évtized méltatlan használata után – eredeti lényegét. A korábbi fejlesztői gondolatot – miszerint a Váci utca és a Vörösmarty tér a régi tradíciók szerinti luxus divatvilág reneszánszát, valamint a mindenütt fellelhető divatházak könnyed világát elevenítse fel – a jelenlegi beruházó és építészcsoport sikeresen átvette, sőt tovább is fejlesztette. Finom „parfümcseppé” kívánta átalakítani a kissé robosztus épületet.

Az alsó szinteken megmaradt a divatutca „pesties” képét tükröző szuterén, földszint és mezzanin. A felsőbb szinteken a jelenlegi piaci helyzetre reagálva különleges hangulatú, korszerű, magas színvonalú irodák sorakoznak. A tetőteraszon a régi konyha-étterem helyét új, a hazai gasztronómia csúcsminőségét képviselő szereplő vette át.

A műemléki felújítás világszínvonalú, amelynek köszönhetően az épület nem veszítette el a lelkét, hanem visszanyerte gazdagságát, „régi dicső fényét”. A kortárs irodaépítészet hangvétele és igényessége egyensúlyban van a házzal. Az alsó szinteken megjelenő finom arany csipke – mint női hajháló – elindul fölfelé, finoman bevonva az átrium belső homlokzatát. Fent azonban megszakad, mert a vizuális lehatárolás a tetőről lejjebb került – érthetően – a funkcióváltás hatására. Ez az áttört, „át is látok – nem is” játék szellemes, függesztett megoldás, bár formailag nyersebb, mint az alkalmazott arany csipke.

A fejlesztés több, magas rangú nemzetközi díjat is kapott, amelyek nem csak a pénzügyi befektetést, hanem a stiláris jegyeket, az építészeti karaktert, identitást és a jó ízlést is díjazzák. Büszkék lehetünk rá.

Fotó: Végel Dániel, Rézműves Ildikó