Budapest Építészeti Nívódíja

2018

CEU belvárosi épületegyüttes rekonstrukció  

  • 1051 Budapest, Nádor utca 13‒15.
  • tervezés: 2012 // kivitelezés: 2016
  • O'Donnell + Tuomey Ltd. // Sheila O’Donnell, John Tuomey, Mark Grehan építész
  • Teampannon Kft. // Hidasnémeti Máté építész

A CEU új épületegyüttese az V. kerület sűrű belvárosi környezete részeként épült.

A tervezők átfogó építészeti koncepciót dolgoztak ki az eredetileg hat különálló épületből álló együttesre. Az elgondolás legfőbb célkitűzése a meglévő belvárosi adottságokhoz igazodó, átjárható egyetemi campus megvalósítása. A fejlesztési folyamat első ütemének részeként két épület szerves újragondolása valósult meg egy újjáépítéssel és egy átépítéssel. Az új campus hitelesen bizonyítja az egész koncepció megvalósíthatóságát, miszerint a Budapest eklektikus szövetébe illeszkedő belső bonyolult térrendszer vertikális és horizontális átjárhatósága oly módon létrehozható, hogy a meglévő környezeti értékekből sok minden megőrzésre kerül. A régi és új építészeti elemek szervesen élnek együtt, éppúgy, mint a budapesti és angolszász kulturális hatást mutatató építészeti megoldások. Az épület a kézműves építészet jegyében bővelkedik az invenciózus, érzékeny belső téri megoldásokban, a monumentális építészeti gondolatoktól egészen a bútorszintű részletmegoldásokig.

A gondoskodás mindenütt érzékelhető. A tervezők a fenntarthatóságra is nagy figyelmet fordítottak, és ezt nem kizárólag gépészeti rendszerekkel biztosították, hanem építészeti megoldásokkal is segítették az épület jó működését. Az alkotó ír építészpáros és a hazai építész-csapat együttműködése mintaszerű.

A Nádor utcai új homlokzat kialakítása megosztó, de kétségtelenül minőségi építészeti gondolkodást és színvonalas kivitelezést tükröz. Az egész kompozíció kiemelt értéke a bejárható tető, ahol az elrejtett gépészeti berendezések mellett valódi, sokrétűen használható tetőkerti zóna található.

Ez utóbbi kialakítás az egész belváros számára iránymutató példaként szolgálhat.

Fotó: Bujnovszky Tamás