Szent György tér és Dísz tér

Ötletpályázat

Nordic Light Offices

  • 1133 Budapest, Váci út 96‒98.
  • tervezés: 2011 // kivitelezés: 2016
  • Építész generáltervező: Mérték Építészeti Stúdió Kft.
  • Vezető tervező: dr. Paulinyi Gergely DLA, dr. Reith András PhD
  • Projektvezető építész: Vámossy István,
  • Építész főmunkatárs: Burián Gergő, Fülöp Orsolya
  • Építész munkatárs: Debreceni Péter, Gáspár Gabriella, Gulyás Róbert, Heltai Xavér, Lukács Zsombor, Reviczky Zalán, Somodi-Ridzi Júlia, Szécsi Margó, Vida Lóránt
  • Üveg lamellasor parametrikus tervező: Botzheim Bálint, Nyírő Zsolt
  • Környezettudatos és LEED tanácadó: Gelesz Adrienn, Orova Melinda, Bélafi Zsófia
  • Tartószerkezet: Gecsényi Róbert, Lakos Gellért
  • Épületgépészet: Kolarovszky László
  • Épületautomatika: Labádi Mihály
  • Elektromos tervező: Üveges Zoltán
  • Tűzvédelem: Végh Ferenc
  • Épületszerkezetek: Horváth Sándor, Schreiber Gábor
  • Akusztika: Csott Róbert
  • Kertépítészet: Csontos Csenge (†), Gyüre Borbála
  • Megrendelő, építtető, kivitelező: Skanska

Korunkban általánosságban is, de itt a Váci út mentén különösen igaz, hogy a legmeghatóbb karakter-élményeket a különböző sebességű haladások alakítják. Többsávos gépkocsi- és tömegközlekedési útvonal mellett, ahol nagyobb, tágasabb a horizont, több városi karakter együttállása érzékelhető. Megjelenik a lassabb gyalogos forgalom, kisebb síkok, emberibb léptékek, megélhető épületrészletek biztosítják a meghittséget.

Az irodaház egy ilyen többfajta, többsebességű haladásban is jól olvasható. Egyszerre képviseli a kristálytiszta északi építészetet és fejezi ki az igazi pesti, nagyvonalú, földszinti és mezzanin szintek újraértelmezését, a historikus lyukarchitektúra arányait. Itt végre megtestesül a zöld építés komplex szemlélete. A ház szinte együtt lélegzik a környezetével, a talajjal, együtt él a levegővel, a napfénnyel. Érvényesül az akadálymentes elérhetőség. Az építés lényege, hogy a fókuszban mindig a teret jóleső érzéssel használó ember áll, akinek így humán komfortja is biztosított. Az alkotórészek egyaránt kihatnak az épületben dolgozókra és környezetében lakókra, befolyásolják közérzetüket. A hófehér főhomlokzat vertikális lamelláinak réseiben – mint olvadó hó alól kibújó növénysávok – zöld felületek jelennek meg a jégvirágok lenyomata mellett. A nap és a felhők járásától függően a fénnyel játszik, megtöri vagy tükrözi azok képét, így mindig változó arcát mutatja. Sötétedés után – szinte túl direkt módon – lírai hatást keltve hívja életre az északi fényt.

Többet ér minden reklámnál, önmagát fejezi ki az épület.

Fotó: Bujnovszky Tamás, makett- és modellezés fotók: Mérték