Budapest Építészeti Nívódíja

2018

Kossuth tér átalakítása és pavilonépület

  • 1184 Budapest, Kossuth tér 1.
  • tervezés: 2014 // kivitelezés: 2015
  • Sagra Építész Kft. // Sajtos Gábor építész vezető tervező,
    Virág Péter építész tervező, Páll András építész munkatárs, Kontra Dániel tájépítész tervező

A hazai tájépítészet úttörője, Rerrich Béla műépítész által tervezett park rehabilitációját és közösségi használatának erősítését a Kossuth tér felújítása során elkészült önkormányzati beruházás valósította meg. A park felújítása és egy új pavilonépület létesítése együttesen mintaértékű megoldást ad a jelenkori városi zöld közterek rekonstrukciójára. Az építés mellett a projekt közösségi tartalma, a lakókkal, térhasználókkal való együttműködés is fontos része volt a felújításnak.

Az északi parkrész, a szomszédos iskola, illetve a református templom tengelyében haladó utakhoz szervesen kapcsolódik a déli térrész kortárs építészeti eszközökkel tervezett területe. A tér és környezetének egységét erősíti a környező utcák közlekedési irányainak összehangolása a park gyalogos közlekedési rendszerével. A történelmi háttér és a kortárs építészet összhangja jellemzi a meglévő és az újonnan tervezett elemek viszonyát. Gondos tervezésre utal, hogy a terület összes fáját megtartották, miközben a park struktúrája és útvonalvezetése jelentősen módosult, az aktív zöldfelület jelentősen nőtt. A közpark fás, ligetes, jó arányú, barátságos tere alkotja a térrendszer közösségi magját. Értéke az egyedi, helyi kötődést erősítő Kondor Béla-motívum megjelenése a burkolat mintájában és az innovatív ülőfelületek formáiban.

A fő közlekedési irányból bevezető sétaút mellett, a park délkeleti bejáratánál helyezkedik el a kiszolgáló új pavilonépület. Az íves útvonalat követő épületkontúr finom vonalvezetése szinte sátorszerűen kifeszíti és lebegővé teszi az épület tömegét. A pavilon a közösségi tér felé nagy üvegfelületekkel, a környező utca felé tömör sötétbarna árnyalatú klinkerlap-burkolattal fordul. A két térrész között fedett-nyitott átjáró teremt izgalmas kapcsolatot. A pavilon nagyvonalúan összefogott tömege négy, önállóan is működtethető funkciót tartalmaz.

Az új elemként megjelenő pavilonépület jól használható: sokrétű lehetőséget nyújt az aktív közösségi élet számára.

 

Fotós: Szentirmai Tamás, Sajtos Gábor