Budapest Építészeti Nívódíja

2018

Meséskert passzívház óvoda 

  • 1134 Budapest, Kassák Lajos utca 17.
  • tervezés: 2015 // kivitelezés: 2016
  • Archi-kon Kft. // Nagy Csaba építész, Pólus Károly építész
    Pásztor Ádám építész, Tőrös Ágnes építész, Várhidi Bence építész

A Meséskert Óvoda új épülete a XIII. kerület sűrűn és magasan beépített lakó- és irodaépületekkel telített környezetébe épült.

A tervezők a körülményeket figyelembe véve újszerű építészeti koncepciót dolgoztak ki a beépítésre. A legfőbb célkitűzés a korlátozott méretű terület ellenére az volt, hogy a nagylétszámú gyermeksereg számára a szabad levegőn megvalósuló játék lehetősége is biztosított legyen. Az óvoda első két emeletén szintenként 8 csoport található, amelyek 400 gyermek elhelyezését teszik lehetővé. A szintek a közösségi terekkel és a kiegészítő funkciókkal együtt rendkívül racionálisan szervezettek. A nagy mélységű traktusokba csempészett természetes fény és a másodlagos belsőépítészeti eszközként alkalmazott nagyszerű falgrafika a vidámságról gondoskodik.

Az épület minősített passzívház, így energetikai szempontból is rendkívül korszerű. Az igazi innováció azonban a tetőkert kialakítása. Mintha Le Corbusier legszebb álmai válnának valóra. A tetőkert fantasztikus térbeli gazdagsággal szolgálja a gyerekek világát, nagyszerű fedett és nyitott terekkel, amelyek intenzív játék- és mozgáslehetőséget teremtenek. A tetőkert szervesen egészíti ki az udvari játszókert lehetőségeit, a kettő együttesen pedig közel a teljes telekméretnek megfelelő kertet biztosít. A tetőkert megformálása és szerkezeti kialakítása példaértékű, a három belső udvar összerakós gyermekjáték asszociációjára épül, és gyönyörű ötödik homlokzatot alkot a környező magas épületek használói számára. Magasból nézve ez egyfajta tárgy-szerűséget ad az óvoda épületének, ami kifejezi, hogy itt valami szokatlanról van szó, valami másról, gyerekek játékos és humánus életteréről a sűrű nagyvárosi közegben.

A Meséskert Óvoda több területen is példaként szolgálhat a jövő sűrű városi környezetébe épülő óvodái, gyermekintézményei számára.

Fotó: Besenyei Gábor Bujnovszky Tamás